Ce inseamna blog?

By admin | Posted in Bloguri,Ghid | Tagged as , , | 02:23

…o intrebare ce-i chinuie pe toti incepatorii intr-ale internetului, inca din negurile anului 1999, an in care se considera ca s-au pus bazele acestui termen. Pentru inceput, termenul de blog este o combinatie a termenilor web si log (jurnal). Nu e o reteta foarte cool, nu-i asa?

Deocamdata nu exista o stiinta a blogului, implicit nu putem indica o definitie unanim acceptata a blogului. Daca este sa definim in schimb caracteristicile unui blog, putem spune ca acesta este, in primul rand, un website. Nu putem incadra drept blog folclorul inscriptionat cu maiestrie pe peretii toaletelor din baruri sau lista de cumparaturi cu care patrunzi vijelios in supermarket. Nu, blogul cere o existenta exclusiv online, blogul se vrea digital, se vrea binar, se vrea compilat si algorimtizat.

In cel de-al doilea rand blogul inseamna o platforma de publicare. Bineinteles, multi dintre voi se vor intreba.. publicare a ce? Ei bine, asta ramane la latitudinea detinatorului. Incepand cu analize geopolitice si terminand cu retete pentru prepararea crustaceelor sau informatii despre cum sa segmentezi un motor V8 in 30 de minute, le poti gasi pe toate in paginile stufoase ale blogurilor.

O alta caracteristica probabila dar nu neaparat necesara a unui blog este interactivitatea. Autorul (sau autorii) unui blog pot alege sa permita cititorilor sa comenteze pe marginea continutului publicat iar astfel sa-l expuna unei critici deseori dure si neavizate. Intr-adevar, o decizie regretata de multi dar care exploatata inteligent poate oferi un ajutor nepretuit in evaluarea si imbunatatirea calitatii continutului blogului.

Conform Wikipedia, primul blog in adevaratul sens al cuvantului a fost cel al numitului Justin Hall si isi are originea in anul 1994, cu mult inainte de a se contura insasi notiunea de blog. Popularitatea blogurilor a inceput sa creasca perceptibil din anul 2002: nu a durat mult pana multi si-au dat seama ca prin intermediul unui blog isi pot indeplini visul de a deveni autori publicati, chiar daca doar in mediul online. Dinamica blogurilor a evoluat in asa maniera incat in ziua de azi putem gasi cate un blog la fiecare scara de bloc. Unii vad in asta un lucru pozitiv, eu insa sunt de alta parere. La fel ca aproape orice lucru pe lumea asta (in afara taxelor si a doamnei cu coasa), blogul reprezinta un privilegiu, nu o obligatie. Publicarea si promovarea unor non-valori, furtul si republicarea de continut oferit de alte surse de informare sau camuflarea drept blog a unui magazin online au devenit din pacate o serie de practici obisnuite, in goana dupa cresterea numarului de vizitatori si implicit monetizarea acestui flux.

Contrar crezului unora, un blog nu te va imbogati si nici nu te va face un superstar peste noapte. Reteta succesului unui blog o reprezinta in primul rand continutul de calitate. Indiferent de nisa, fie ca scrii despre montarea parchetului pe nave de croaziera sau remedii naturiste pentru mahmureala, important e sa ai continut original si de calitate.

Pe final, recomandarea mea este ca inainte de a face primul pas spre creearea unui blog sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari: este oare un blog ceea ce-mi doresc cu adevarat? Nu mi-as dori mai degraba un magazin online, sau un website-portofoliu unde sa-mi afirm talentul fotografic? Vreau ca viitorul blog sa fie in primul rand o sursa de venit, sau un loc unde pot sa-mi exprim gandurile, opiniile, sa impart cu restul lumii niste informatii de valoare sau sa-mi testez abilitatile de jurnalist?

Variantele de intrare in mediul online sunt nenumarate, important e sa o alegi pe cea care ti se potriveste.

Jul6

4 Responses to “Ce inseamna blog?”

  1. Olteanu Constantina says:

    Mi-as dori un blog care sa fie sursa de venit? Cum? Este ff dificil!!

  2. Am incercat cu AdSense sa fac bani nu mi-au aprobat imi trimit tot felul de raspunsurias dori si eu un blog care sa produca bani momentan platesc 700 ron la google si nu prea am rezultat la site

  3. UnSimpluOm says:

    Pana sa faci un blog de succes ai mult de lucru

  4. Buna intrebarea “ce este un blog”. Cred ca multi incepatori in ale Internetului si-o pun, dar si mai multi nici nu se gandesc la ce secrete ascunde un blog, cata munca si responsabilitate presupune un blog adevarat, nu unul format din 2-3 articole de marketing. Multi incep un blog din nevoia de a-si manifesta opiniile intr-un moment de furie si dupa cateva articole constata ca si-au epuizat resursele. Si atunci… ori clacheaza, ori aplica mult discutata metoda copy-paste, care nu poate tine o vesnicie, ori pica in banal si atunci blogul nu are nicio valoare. Si pe mine m-a preocupat problema blogurilor, a bloggerilor noi si a ce este in spatele unui blog adevarat.

Leave a Reply